z wizytą u baristy

Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy rozpoczyna się pewnie w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i użytkowali owoce kawowca. Mimo to wtenczas nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, czyli pijąc oraz delektując się jej wonnością. Tamtejsi ludzie gotowali owoce kawowca i wzburzali je z solą oraz masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie pozostała wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, by można było uzyskać z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie zaczęła rozpowszechniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału zaczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się w takim razie coraz bardziej pożądanym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, aby zdobyć różnorodne postacie i smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych artykułów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie potrzebuje gigantycznego trudu. profesjonalny sprzęt do parzenia kawy Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezwykle sporadyczne przypadki. Wobec tego też tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje nadzwyczajnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też należytego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film