Zwykło się myśleć, że jeśli dobra kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa arabica smak
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma kompletnie rozmaite potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezmiernie podobne, to jednak się różnią.
Kawa Kenia AA TOP
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie oraz cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina rozkwita niemal przez cały rok oraz uwielbia ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, uwielbia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiego powodu Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym lub też korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.