Prawdziwie włoska restauracja – jakie powinna mieć cechy
Restauracje włoskie to w większości polskich miast najpopularniejszy rodzaj restauracji. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, sycące i ceszy oko. Z całą pewnością najczęściej decydujemy się na włoskie makarony. Bardziej zaznajomieni z kuchnią włoską goście smakują równie pyszne potrawy takie jak risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji warto zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie można znaleźć też mniej typowe włoskie dania, czy lista win, oferuje typowo włoskie wina. Włoskie potrawy to bogata różnorodność oraz jedzenie z wielu miejsc kraju. W mistrzowskiej restauracji poczujemy naturalny smak Włoch.
Włoska kuchnia nie jest skomplikowana, co nie zmienia faktu, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Wykwintne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się knajpka włoska, która aspiruje do bycia klasycznym punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zapominać wina. Obiad w stylu włoskim koniecznie musi zawierać też aperitiff. Odrobina alkoholu to dla Włochów cos zupełnie naturalnego. Pasta czyli makarony Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim toskańskie vin santo, kalabryjskie bivongi i noto z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać nie mały zestaw win.
Charakterystyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto odwiedzić restaurację, która umie przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film